Shop Administrace Aktivace Byznys Programu
Autor
Autor: David Marák
Aktualizováno: Před více než týdnem

Provizní účet

V jakém režimu je využíván: E-shopař je prodejce, MegaDropShipping je prodejce

K čemu slouží: slouží k evidenci zisků a ztrát spojených s expedicí zásilky. Ziskem se rozumí provize z prodeje zboží, provize z dopravy, provize z platby. Náklady se rozumí náklad spojený s manipulací se zásilkou, s naskladněním a vyskladněním zboží, nákladu na balném, vícenákladem na dopravě (nadrozměrných zásilek), nákladem spojeným s nevyzvednutou zásilkou nebo reklamovanou zásilkou.

V jakém daňovém režimu funguje: Zůstatek na provizním účtu je uváděn bez DPH.

Kdy lze vybrat prostředky z tohoto účtu: Minimální zůstatek účtu musí být alespoň 1000 Kč bez DPH. Kladný zůstatek může vybrat majitel (e-shopař) žádostí o výběr, přičemž pokud je plátce DPH, přičítá k částce výběru DPH, které náleží sazbě DPH země, ve které e-shopař podniká. Pokud e-shopař není plátce DPH, vystavuje fakturu pouze na částku rovnou zůstatku v Provizním účtu - tedy bez DPH.

Kdy je e-shopař povinen vyrovnat dluh na provizním účtu: Vznikne-li na provizním účtu záporná částka, je e-shopař povinen do třiceti dnů od vzniku dluhu dorovnat tento dluh. Dluh je uváděn bez DPH. Při splacení dluhu je k dluhu vždy přičteno DPH.

Zásadní informace: Pokud je e-shopař prodejcem a současně inkasuje prostředky od zákazníka, Provizní účet e-shopaři nepřipisuje provizi z prodeje zboží, provizi z dopravy a provizi z platby. Provizní účet v takovém případě účtuje pouze náklady související s expedicí a případným vrácením a nevyzvednutím zásilky. Právě v tomto případě vzniká u provizního účtu dluh, který je vždy nutné ze strany e-shopaře dorovnat. Dluh má určený limit, který nelze překročit. V případě přijetí nových objednávek jsou v takovém případě objednávky zablokovány a nebudou zpracovány, dokud nedojde k dorovnání dluhu.

 

Zálohový účet

V jakém režimu je využíván: E-shopař je prodejce. Tento účet není používán u režimu MegaDropShipping je prodeje.

K čemu slouží: Tento účet je využíván jen pokud je prodejcem samotný e-shopař. V takovém případě e-shopař poskytuje službě MegaDropShipping zálohu ve výši velkoobchodní ceny za rezervované zboží. Záloha je stržena ihned při přijetí objednávky. Pokud byla objednávka během vyřízení stornována, původně stržená záloha je automaticky vrácena na Zálohový úćet v plné výši. Záloha je vrácena také v plné výši v případě, že koncový zákazník odstoupil od kupní smlouvy. Záloha není vracena u vyměněného zboží.

V jakém daňovém režimu funguje:  Je-li e-shopař Čech a je nebo není plátce DPH, nebo je ze země EU a zároveň není plátce DPH, Zálohová pokladna účtuje vždy včetně DPH. Je-li e-shopař ze země EU a současně je plátce DPH, zálohová pokladna účtuje v tzv. režimu přenesené daňové povinnosti.

Kdy je nutné do Zálohového účtu vložit finanční prostředky:  Pokud e-shopař prodává v režimu prodejce, objednávky nejsou vyřizovány do doby, než dojde k vložení zálohových prostředků do zálohového účtu. Ke stržení zálohy dochází při přijetí objednávky. Objednávka, která eviduje nedostatečný zůstatek na Zálohovém účtu, je zablokována a nebude vyřízena do doby, než e-shopař vloží prostředky do Zálohového účtu. Vložením prostředků do Zálohového účtu nedochází k vystavení daňového dokladu. Daňový doklad je vystaven až na základě vyúčtování, které probíhá jednou za měsíc. Toto vyúčtování obsahuje ty položky, které byly ze Zálohového účtu odúčtovány v kontextu stržené zálohy. Toto vyúčtování je následně daňovým dokladem.

Kdy lze vybrat prostředky z tohoto účtu: E-shopař může požádat kdykoliv o bezpodmínečné vrácení zbylých vložených prostředků na Zálohovém účtu, které dosud nebyly zaúčtovány vůči zálohám objednávek. Pokud je tedy zůstatek na Zálohovém účtu kladný, e-shopař může zažádat o vrácení formou dobropisu. V případě dlouhodobé neaktivity e-shopaře jsou tyto prostředky dotyčnému e-shopaři vráceny automaticky. 

 

Dobírkový účet

V jakém režimu je využíván: E-shopař je prodejce. Tento účet není používán u režimu MegaDropShipping je prodeje.

K čemu slouží: Dobírkový účet slouží pro příjem těch plateb, které jsou zasílány od dopravce na účet služby MegaDropShipping v situaci, kde je e-shopař prodejce. Dobírkový účet tedy přičítá ty platby, které náleží e-shopaři, a které byly skutečně zaevidovány na bankovním účtu MegaDropShipping. Dobírkový účet slouží pro zprostředkování plateb e-shopaři, které nejsou ve vlastnictví služby MegaDropShipping. V řadě situací totiž dopravci neumožňují, aby pro každý jednotlivý balík bylo zohledněno jiné bankovní číslo účtu. Všechny platby z dobírkových objednávek tedy zůstávají na bankovním účtu MegaDropShipping, které jsou prostřednictvím Dobírkového účtu rozesílány skutečným vlastníkům peněz - e-shopařům.

V jakém daňovém režimu funguje: Dobírkový účet přijimá koncové platby bez ohledu na to, v jakém daňovém režimu e-shopař funguje. Platby přijaté na účtu MegaDropShipping jsou prostřednictvím Dobírkového účtu přijaty  versus vydány 1:1. 

Lze dobíjet dobírkový účet?: Nelze. Jediná možnost připsání částky ve prospěch Dobírkového účtu je došlou platbou z dobírkové objednávky konkrétnímu e-shopaři. 

Kdy lze vybrat prostředky z tohoto účtu: Účtování probíhá 1x za měsíc. Peníze jsou automaticky odesílány e-shopaři do sedmi dnů od vyúčtování na jejich bankovní účet. Vyúčtování Dobírkového úćtu není daňovým dokladem, ale dokladem prokazujícím pohyb a identifikaci konkrétních připsaných plateb z konkrétních objednávek.

 

FAQ

Lze převádět prostředky mezi jednotlivými účty? Nelze, nikdy. S ohledem na zákonná a účetní pravidla, odlišné režimy danění nelze mezi jednotlivými účty převádět finanční obnosy.

Jaké transakce, respektive poplatky, a kdy účtuje jaká pokladna? Odpověď naleznete v tomto článku