Shop Administrace Aktivace Byznys Programu
Autor
Autor: David Marák
Aktualizováno: Před více než týdnem

Nejdříve k základní otázce: co je to vlastně DropShipping?

DropShipping je služba, u které vždy figurují 3 strany. Na jedné straně je to dodavatel, kterého máte nasmlouvaného, a na druhé straně zákazníka, kterého jste získali - který u vás nakoupil. Vy jste uprostřed tohoto procesu.

Dodavatel vašemu zákazníkovi pošle zboží napřímo, přičemž zákazník toto zboží obdrží vašim jménem. Vy, jakožto prodejce, obdržíte provizi z daného prodeje, případně jakýkoliv další rozdíl z ceny produktu nebo dopravy, pokud jste takovou dopravu a produkt prodali za výrazně vyšší cenu.

Základní výhodou metody dropshipping prodeje je ta, že nemusíte nic vlastnit, skladovat, vkládat vlastní peníze do produktů. Nemusíte zboží posílat, chodit na poštu, zkrátka neřešíte prakticky nic jiného než samotný marketing a prodej zboží, potažmo základní správu příjmu objednávek a jejich případnou editaci.

Zákazník tedy nakupuje u vás, vy inkasujete zisk, dodavatel posílá za vás.

▶️ V předchozím článku ◀️ s názvem "8️⃣ Kde začít? Úvod aneb seznámení se rozhraním" jsme si pověděli více o tom, jak se v celém systému orientovat.

Jak to celé funguje?

Systém Dropohs je plně automatizovanou platformou, která je v současné době napojena na 2 poskytovatele dodavatelů, se kterými můžete spolupracovat. Znamená to, že tito 2 poskytovatelé jsou technicky plně napojeni na tuto platformu. Plným napojením se rozumí, že dochází k automatickému propojení katalogů zboží, které tito poskytovatelé nabízí, jejich import do vašeho e-shopu, správu takových produktů, příjem objednávek a předávání objednávek do systému poskytovatelů dodavatelů, respektive rovnou danému dodavateli. Objednávka tedy příjde a je automaticky exportována do systému takového dodavatele, který se následně o celý proces postará.

Základní 2 poskytovatelé takové služby jsou MegaDropShipping.cz (tohoto poskytovatele chystáme, ještě není zprovozněn) a DropShipping.cz.

Pokud ve vašem e-shopu vytvoří objednávku zákazník, objednávka se dostane rovnou k dodavateli. A podle toho, zda se zákazník rozhodl objednávku zaplatit převodem / kartou nebo na dobírku, se rozlišuje, zda a jak budou zaplacené prostředky před expedicí objednávky. Zákazník v případě platby převodem / platby kartou platí napřímo poskytovateli služby (zpravidla), a poskytovatel do té doby neexpeduje zásilku. V případě dobírky taktéž inkasuje peníze poskytovatel. Veškeré odeslané objednávky, které byly úspěšně zaplaceny a převzaty, jsou vám následné zprovizněny.

Na konci celého procesu tedy vystavujete danému poskytovateli fakturu na provizi z prodeje zboží, dopravy a metody platby.

Co tvoří váš zisk?

Váš zisk tvoří marže z ceny produktu, ceny dopravy, ceny platby. Pokud tedy zákazník nakoupí produkt za výrazné vyšší částku, nebo zákazníkovi naúčtujete vyšší cenu za dopravu nebo metodu platby (například na dobírku), rozdíl mezi nákupní cenou této služby a reálnou prodejní cenou (vaší cenou) jde jen a pouze vám.

Co tvoří vaše (případné) ztráty?

Pokud prodáte produkt za cenu, která je nižší než jaká je nákupní cena u dodavatele, z logiky věci vám vznikne ztráta, která půjde na váš vrub. Obdobně platí, že pokud nebudete vašemu zákazníkovi účtovat dopravu (zákazník ji bude mít zdarma), vy budete muset poskytovateli služby uhradit nákupní cenu takové služby.

Za každou expedici zásílky platíte také poplatek, který je stanoven u každé z poskytovatelů.

MegaDropShipping.cz má ceník poplatků zde

DropShipping.cz má ceník poplatků zde (je nutné se předtím zaregistrovat k poskytovateli DropShipping.cz)

 

Platím nějaký poplatek za samotnou registraci do systému poskytovatelů?

U poskytovatele DropShipping.cz neplatíte žádný poplatek (například měsíční paušál) za registraci a provozování služby jako takové, platíte jen za expedici jednotlivých zásilek, případně za vyřízení reklamací konkrétních objednávek. 

U poskytovatele MegaDropShipping.cz neplatíte žádný poplatek (například měsíční paušál) za registraci a provozování služby, platíte jen za expedici jednotlivých zásilek, případně za vyřízení reklamací konkrétních objednávek. 

Je potřeba však chápat, že samotná registrace a využívání služby jednoho či obou poskytovatelů neobnáší provoz samotného e-shopu - technickou stránku věci, kterou uvidí vaši zákazníci. Jinými slovy, abyste mohli produkty prodávat, je nutné disponovat e-shop platformou, která bude umět pracovat s velkým množstvím produktů a bude umožňovat hromadné editace. K tomu je stvořena právě platforma Dropohs.cz, která je sama o sobě primárně e-shop platformou.

E-shop platforma zpoplatněna je - platíte za provoz e-shopu. Ceník naleznete zde.

K čemu je varianta zdarma pro Dropohs.cz?


Varianta zdarma v ceníku Dropohs je zdarma do té doby, než se rozhodnete e-shop aktivovat pro reálný provoz. Varianta zdarma tedy umožňuje základní tvorbu produktů a jejich správu, editaci kategorií, prohlédnutí jednotlivých sekcí Shop administrace, nastavování vzhledu e-shopu atp.

Varianta zdarma neumožňuje naimportování dodavatele do e-shopu a neumožňuje e-shop aktivovat tak, aby na něm zákazník mohl nakoupit vámi nabízené zboží.

▶️▶️▶️ Nyní si pojďme říci více o tom, Jaké dodavatele podporujeme. Co od nich očekávat? ◀️◀️◀️