Shop Administrace Aktivace Byznys Programu
Autor
Autor: David Marák
Aktualizováno: Před více než týdnem

Když jsem na DropShipping model podnikání narazil, nebyly tehdy ještě pokročilé e-shop systémy, pod kterými bych mohl začít a které by mne do celé problematiky uvedly. Co jsem se nenaučil sám, a co jsem si sám nakonec také neudělal, to jsem neměl. Vše se odehrávalo způsobem typu pokus – omyl. A než jsem pochopil klíčové aspekty figurující v tomto byznysu, uteklo hodně vody - roky. Proto se chci o tyto informace podělit, protože řadu věcí je skutečně jednoduché pochopit a stejně snadné učinit. Těžké (rozumějte: zdlouhavé a drahé) je zjistit, které jsou více důležité a které méně či vůbec. V podstatě, ať už podnikáte v čemkoliv, v samé nevědomosti vstupujete na minové pole a snažíte se stoupat jen na ta políčka, kde mina není. Bez zkušeností a hlavně znalostí je však obtížné predikovat, které políčko je bezpečné, a které vás bude stát život, tedy peněženku.

▶️ V předchozím článku ◀️ s názvem "Chcete podnikat? Ukážeme vám, jak si přivydělávat i desítky tisíc měsíčně" jsme si řekli zejména důvody, proč byste zrovna vy měli s DropShippingem začít podnikat.

❓ Jak jsem s kladivem postavil vesmírnou loď a vyletěl na Měsíc


Moje vlastní zkušenost, která se datuje zhruba šest let zpět: chtěl jsem založit e-shop s gadgety. Gadgety jsou zábavné produkty, vychytávky, chytré, užitečné i ujeté předměty včetně kanadských žertovinek. A tak se také stalo. Tehdy jsem se napojil na hlavního DropShipping partnera, naimportoval do e-shopu zboží a spustil prodej.

Po asi měsíci práce jsem naznal, že bych chtěl zkusit prodej s více dodavateli. Přidat předměty. Prodávat toho zkrátka víc. Jenže nastal problém: každý dodavatel expedoval z jiného místa, takže zákazník nemohl objednat zboží od různých dodavatelů současně v procesu jedné objednávky. A zákazníka tohle zrovna moc nebaví, když chce u vás nakoupit - on prostě chce řešení, chce koupit, chce objednat. Chce všechno nebo nic. Jenže jak chcete sjednotit objednávky, když se jedna expeduje z Ostravy a druhá z Prahy? Ale chtít po zákazníkovi dvojité poštovné? Technicky nebylo nijak vyřešeno, jak spravovat více dodavatelů zároveň v jednom nákupním procesu, neexistoval systém, který by to uměl. Dropohs neexistoval.

K tomu se objevovaly další problémy. Slevy u produktů – musel jsem nastavovat ručně produkt po produktu. No jo, jenže když prodáváte 1000 produktů, ještě to po večerech JEDNOU upravíte. Ale co když chcete prodávat 10 000 produktů? To pak netrávíte čas ničím jiným než nastavováním slev. A jak to tak bývá, ze začátku se objednávky moc nehrnuly. Nejenže bylo extrémně pracné nastavit ceny u produktů tak, jak jsem si představoval, ale nešlo ani nastavovat ceny dopravy - každý dodavatel si je řešil po svém. žádný e-shop systém tehdy na trhu neumožňoval editaci produktů, jejich obrázků a čehokoliv, co byste u vlastního e-shopu považovali za samozřejmé. Pochopil jsem, že cokoliv, co se samozřejmostí očekávám, není vůbec samozřejmé, a musí se velmi tvrdě vybudovat.

Začínat s DropShippingem bylo jako kdyby vám někdo dal kladivo a řekl „teď postav vesmírnou loď a vyleť na Měsíc“.

❤ Z jedné objednávky za týden na 100 objednávek za den

Nakonec se mi podařilo vybudovat byznys, který za dva roky vygeneroval téměř 500 000 Kč zisku - čistého, po odečten nákladů na inzerci. Začínal jsem na jednom dodavateli, pokračoval jsem a postupně prodával zboží od 35 dodavatelů v jednom e-shopu. Dropohs stále neexistoval, respektive už tehdy se začaly psát jeho první řádky - tím, že jsem studoval, zkoušel, zjišťoval. Začínal jsem na jedné objednávce za týden, dnes dokáži generovat desítky až stovky objednávek za den. 

ℹ️ Graf s čistým ziskem za rok 2016 (Prosinec) až Prosinec 2018

 

Díky vlastním zkušenostem jsem pochopil, že je zde obrovský prostor pro to vytvořit lepší a sofistikovanější systém, který by mohl dynamicky tvořit nové e-shopy, přijímat větší množství objednávek a hlavně by umožňil podnikat i ostatním lidem. Tak začala vznikat myšlenka na Dropohs.

Dropohs - co že je to vlastně za divné slovo?

Dropohs je složení 2 slov, jedno z nich je však zrcadleno. První slovo "Drop" odkazuje na DropShipping - mezinárodní pojem, který je běžné využíván ve světě. Druhé slovo je pozpátku "shop", tedy "pohs". Výsledný symbol poukazuje na motýlka (qp), a má značit eleganci. Tolik ke krátké předmluvě. 

Někdy v roce 2018 jsme systém Dropohs spouštěli. Začaly se psát zcela nové příbéhy, naše příběhy a příběhy našich zákazníků. A jeden takový příběh vám zrovna ukážeme.

 

➡️➡️➡️ V článku "Příběh naší zákaznice s Byznys programem: obrat 751 tisíc za 2 roky, čistý zisk 466 tisíc" si ukážeme reálné reference a výsledky ⬅️⬅️⬅️