Shop Administrace Aktivace Byznys Programu
Autor
Autor: David Marák
Aktualizováno: Před více než týdnem

Teď vyvstává ten hlavní otazník: vlastní Identifikační Číslo, tedy IČO (nebo také jen jako IČ). Jak na něj a co to vlastně je?

Jedno je potřeba říct na úvod hned: podnikání v DropShipping modelu je po stránce konstrukce a účetnictví to nejprimitivnější a nejjednodušší, jaké můžete provozovat.

▶️ V předchozím článku ◀️ s názvem "1️⃣3️⃣ Jaká jsou rizika podnikání s Dropshipping modelem?" jsme si pověděli více o tom, na co si dát pozor a čeho se naopak bát nemusíte

☝️ Patrně s podnikáním začínáte.

Pokud již podnikáte, nic zde uvedeného vás pravděpodobně neobohatí. Můžete rovnou vletět na další článek, jehož odkaz naleznete na konci tohoto článku. Ostatní zbystřete, protože absence nedostatku informací o tom, jak založit vlastní IČ, vás může odradit. A přitom je to tak absurdně snadné!

Naučím vás nejen jak založit vlastní volnou živnost, ale také vám řeknu, co vás čeká v jejím průběhu, které věci řešit nemusíte a jakým naopak věnovat pozornost (a případně kde).

❓ Co je IČ?

Ať už se bavíme o IČ nebo IČO, je to jedno a to samé. IČ je číslo, pod kterým vás daňový úřad a pak také veškeré spolupracující společnosti identifikují. Je to rodné číslo vašeho podnikání. Nic víc, nic míň.

❓ Kde IČ založím?

Na živnostenském úřadě vašeho města. Zajděte na něj – je to otázka 15 minut. Na úřad dojděte s občanským průkazem a zaplaťte poplatek za zřízení (patrně 1000 Kč).

Vaše činnost bude patřit do tzv. volné živnosti. Jde vlastně o novější verzi živnostenského listu. Protože s podnikáním začínáte, vyplníte tzv. Jednotný registrační formulář.

❓ Mohu mít IČ při zaměstnání nebo studiu?

Rozhodně ano. Dokonce je to pro vás výhodnější než kdybyste měli jen IČ jako hlavní a jediný zdroj příjmů (a nebyli studentem). Zakládání IČ má stejné postupy bez ohledu na to, zda jste student, zaměstnanec nebo jdete podnikat na plný úvazek. Je dobré jen zaměstnavateli oznámit, že jste živnost založili a že na konci roku budete sami podávat daňové prohlášení s příjmy i ze zaměstnání.

Zde žádný strach: o daňové prohlášení se vám postará kterýkoliv šikovný účetní / daňový poradce. Dokonce si lidé přiznání podávají sami, není to věda. A pokud si na to najdete účetního, za tuhle službu si berou jeden, někdy dva tisíce korun jednorázově. Takže nic, čeho byste se měli bát a nic, co by vás zruinovalo.

❓ Jaký obor činnosti zvolit?

Ideální je, abyste vybrali Velkoobchod a maloobchod a také zvolili Zprostředkování obchodu. Více se totiž hodí pro DropShipping to druhé, avšak mít více činností v oprávnění nic nepokazí. Raději více, než méně.


❓ Po zadání žádosti o přidělení IČ mohu začít podnikat kdy?

Patrně vám na úřadě ještě ten den přidělí IČ a pokud ne ten den, tak nejpozději den druhý. Nutno zmínit, že prodávat nelze do doby, než budete mít IČ. Prodej bez vašeho IČ není dle zákonů v ČR povolen!


☝️ Otázky, které vás mohou zajímat i děsit (a zbytečně)

Řeknu to asi tak. Pokud nedokážete založit vlastní IČ, pravděpodobně nemáte ani šanci na to, abyste kdy a jak podnikali. Je to ta nejmenší bariéra v moři plném bariér, kterému se říká podnikání. Jestliže si umíte dojít nakoupit rohlíky, dovedete i tohle. Vážně.

❓ Musím platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění?

Pokud studujete nebo jste zaměstnáni na hlavní pracovní poměr, je vaše podnikatelská činnost takzvanou činností vedlejší. Při vedlejší činnosti první rok nemusíte platit zálohy na zdravotní ani sociální pojištění! Zálohy jsou měsíční platby, které odvádíte pravidelně dle výše svého výdělku. Tato povinnost nastává až druhý rok za předpokladu, že vaše příjmy překonaly jistou mez, nad kterou je tato povinnost udána.

Za sebe tuším, že tato mez je cca 50 tisíc korun za rok příjmů z podnikání, kdy nad touto hranicí musíte začít platit zdrav a soc. Pokud máte ale šikovného účetního, poradí vám!

Příjem u vás nenastává do doby, než vystavíte společnosti DropShipping.cz nebo MegaDropShipping.cz první fakturu!

❓ Musím být plátce DPH?

Rozhodně nemusíte. Pro samotný start se DPH netrapte, leda-že byste byli již v podnikání pokročilí nebo měli za sebou alespoň první dva měsíce provozu. Na DPH se podíváme blíže v jednom z dalších článků. Pro vás je však nyní – a to prozatím – přílišnou komplikací. Takže ne, PROZATÍM nebudete plátci DPH a pokud se jimi stanete, bude to na základě vašeho dobrovolného rozhodnutí.

❓ Dodatečné daňové povinnosti?

Platí jen pro případ, že NEjste plátci DPH. Zde jde o novinku od roku 2018 a současně platí jen v případě, že budete nakupovat inzerci od inzerentních společností sídlících mimo ČR. Zpravidla například od Google Ads nebo od Facebooku. Znamená jediné: například ve fakturách Google Ads vám bude účtována inzerce a nebude v ní zahrnuto DPH. Počínaje prvním dnem provozu takové reklamy se tedy stáváte tzv. Identifikovanou osobou podle § 6h zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty.

Podle ní vám vznikají tři povinnosti:

☝️ podat do 15 dnů od nastartování takové inzerce registraci k DPH u svého finančního úřadu (§ 97)

☝️ vést evidenci o typu služby, od koho a za kolik jste ji pořídili (§ 100, § 100a)

☝️ podávat přiznání k DPH a odvádět DPH každý měsíc (§ 101 odst. 6). Zde platí, že jste povinni do 25 dnů od konce předešlého měsíce podat daňové přiznání a zaplatit DPH.

Přihlášku naleznete zde: https://www.financnisprava.cz/cs/danove-tiskopisy/databaze-aktualnich-danovych-tiskopisu. Poté vám bude přiděleno DIČ – a to i navzdory, že jinak nebudete plátci DPH. Daňové přiznání je jednoduché, vyplnění vám každý měsíc nezabere více jak deset minut.

❓ EET?

EET je centralizovaný systém evidování tržeb, od kterého byly e-shopy osvobozeny někdy kolem roku 2018. Důležité ale je, že i kdyby nebyly osvobozeny, vy nejste a nefigurujete v obchodních podmínkách DropShipping modelu jako prodejce. Formálně nic neprodáváte – jste pouze provozovatel e-shopu. Takže EET se vás netýká nikde a nikdy a vůbec jej neřešíte.

❓ DIČ

Druhé daňové číslo, které se týká zejména plátcovství DPH. To vám bude přiděleno i v případě, že nejste plátci DPH a současně nakupujete inzerci například od Google Ads nebo Facebooku. V těchto případech jste totiž začali kupovat inzerci od společností sídlících mimo ČR, které vám do faktur nebudou přičítat DPH. To musíte dodanit v ČR za každý měsíc. Tohle vše jsme si pověděli v dodatečných daňových povinnostech výše.

❓ Nějaké další daně, co musím platit?

Ne, žádné. Auto ani silniční daň neřešíte a pokud řešit chcete (ve váš prospěch), vždy se poraďte s vašim účetním nebo daňovým poradcem.

☝️ Kde seženu daňového / účetního poradce?

Mohu doporučit jednoduchý postup – zeptejte se svých přátel a rodiny!

Ideálně těch, kteří sami nebo jim blízcí podnikají. Když se jich zeptáte na účetního, vždy narazíte na někoho, kdo jim účetnictví spravuje. Jeto jednoduchý a rychlý způsob, jak si zajistit toho správného člověka! Já sám žádný jiný způsob nikdy nevolil. Ani mí přátelé.

Účetního / daňového poradce ale neshánějte teď hned – na to máte ještě čas. Spoustu času. Nejdříve nastartujeme podnikání, až pak můžeme řešit ostatní nezbytnosti. Věci se musí řešit postupně a s klidem! ????

❓ Kdy tedy budu poprvé danit? (neplátci DPH)

Daňové přiznání se vždy podává nejpozději do 31.3. v následujícím roce. Takže daňové přiznání za rok 2018 odevzdáte nejpozději 31.3. 2019 a nejdříve můžete klidně hned prvního ledna. Do té doby nic neřešíte. Až na základě tohoto podání vám vzniká / nevzniká povinnost pro platbu daně, zdravotního nebo sociální.

Pro situaci, že nebudete plátci DPH, vám dále vzniká povinnost doplatit DPH jen za tu inzerci, kterou jste nakoupili od společností sídlících mimo ČR. Tu doplácíte vždy do 25 dnů od předešlého měsíce.

❓ Jak daně optimalizovat?

Zeptejte se svého účetního na tyto dva body (mimo jiné):

▶️ brigádnící s dohodou o provedení práce

▶️ kniha jízd

☝️ Vepište své fakturační údaje do e-shop systému, abyste mohli e-shop aktivovat

IČO máme založeno. Takže fakturační údaje již máte. Ty vepište do administrace v Dropohs.com. Kam je vepsat? Sekce s ikonkou ozubeného kolečka > faktury a fakturační údaje e-shopu > v pravé části vyplňte potřebné jako název firmy (ve vašem případě je to vaše křestní jméno, nepodnikáte-li v rámci S.R.O.), adresa, země, zadejte neplátcovství DPH (protože nejste plátci) a IČO. DIČ nechte prázdné, pokud nejste plátci DPH. Ideálně vepište i číslo účtu. Tím máme další bod pro aktivaci e-shopu splněn.

Zítra začínáte vydělávat!

Věřte nebo ne, ale to „nejhorší“, co vás v začátku čekalo, je za vámi! Nemějte obavy, veškeré naakumulované informace si sednou. Nyní si oddechněte a hlavně se pochvalte – vstoupili jste do světa skutečného podnikání!

Mám z vás radost a těším se, až se spolu vrhneme v dalším článku na Výběr a založení domény s názvem vašeho e-shopu!

➡️➡️➡️ Pojďme udělat teď jednu rozhodující věc: seznámit se s Byznys programem ⬅️⬅️⬅️