Shop Administrace Aktivace Byznys Programu
Autor
Autor: David Marák
Aktualizováno: Před více než týdnem

Paušální tarif je nejobvyklejší formou tarifu, kterou může e-shopař v platformě Dropohs využívat. 

Kompletní přehled tarifů naleznete zde: https://dropohs.cz/cenik

Co byste měli vědět na úvod?

Každý e-shop má tzv. výroční den. Výroční den je dnem měsíce, ve kterém došlo k řádnému a prvnímu zaplacení paušálního tarifu. Pokud e-shopař vybral tarif s měsíční frekvencí platby a zaplatil jej 5. dne v daném měsíci, je výroční den každého 5. v každém dalším měsíci.

Proč je výroční den důležitý?

Výroční den je den, od kterého se odvíjí jednak pravidelné prodlužování provozu e-shopu. Vycházíme-li z výše uvedeného příkladu a bereme v potaz frekvenci placení měsíční, znamená to, že nejdříve 7 dnů před následujícím 5. dnem v následujícím měsíci dojde k dalšímu stržení pravidelné platby / žádosti o zaslání prostředků na prodloužení o další měsíc provozu e-shopu (podle toho, zda platíte automatizovaně prostřednictvím platební karty, kdy jsou peníze strhávány automaticky, nebo manuálně zasíláte peníze každý měsíc bankovním převodem.). Pokud tedy došlo k první úhradě 5. 4. 2021, bude dalśí pokyn k platbě zaslán nejdříve 7 dnů před 5. 5. 2021 o prodloužení o další měsíc.

Pokud jste zvolili platbu tarifu ve frekvenci roční a první platbu jste uhradili dne 5. dubna 2021, je od první platby (tedy tzv. výročního dne) zadán pokyn k automatickému prodloužení za 12 kalendářních měsíců od provedení poslední, respektive první platby. Znamená to, že pokud je výroční den 5. 4. 2021, budou další prostředky při roční frekvenci platby strženy / bude zaslána výzva k platbě nejdříve 7 dnů před 5. 5. 2022.

Zaplacením dochází k prodloužení o další období, dochází k rezervaci systémových prostředků a hardwaru. Peníze tedy nelze po jejich zaplacení vracet!


Výroční den a výpovědní lhůta

Výroční den je pro vás důležitý ještě z druhého důvodu: od tohoto dne se odvíjí výpovědní lhůta. Platíte-li e-shop v měsíční frekvenci, výpovédní lhůta činí 30 dnů od jejího zavedení, přičemž je zaokrouhlena dopředně na nejbližší výroční den. S ohledem na výše uvedený příklad platí, že pokud jste e-shop zřídili 5. 4. 2021 a podáte výpověd 4. 5. 2021, tedy 1 den před dalším nejbližším výročním dnem při měsíční frekvenci platby, jste povini uhradit provoz e-shopu až do 5.6. 2021,. 


Tarif a jeho závazek

V případě, že dojde k zaslání výzvy k platbě na další období, a e-shopař toto období nezaplatí, dojde k ukončení provozu e-shopu po třiceti dnech od výročí, ve které byla zaslána výzva k prodloužení. Nezaplacením se e-shopař nezbavuje povinnosti uhradit 30 dnů provozu e-shopu. Tuto částku je e-shopař povinen doplatit.

 

Paušální tarif a jeho charakteristika:

- Paušální tarif je placen prostřednictvím platební karty nebo bankovním převodem v pravidelném a předem dohodnutém termínu. Obvykle je toto období uzavíráno na měsíc či rok. To znamená, že pokud e-shopař uzavřel tarif s frekvencí na měsíc, platí se tarif každý měsíc, a to obvykle 7 dnů před výročním dnem.

- Platba platební kartou je prováděna automatizovaně, dochází k automatizovanému strhávání peněz a tedy automatickému prodloužení o další období, které odpovídá stejnému období, ve kterém byla provedena první objednávka stejného e-shopu (to znamená, že při roční frekvenci platby dojde k prodloužení za další rok o další celý rok)

- Paušální tarif umožňuje dobíjet také tzv. DropKredit. DropKredit ale není podmínkou aktivace samotného e-shopu. K čemu DropKredit slouží, naleznete zde

- Paušální tarif neobsahuje příplatkové moduly (například aktivaci Price Manageru, modulu Příhod s dopravou zdarma, nebo funkci Platební brány). Tyto služby jsou příplatkové.