Shop Administrace Aktivace Byznys Programu
Autor
Autor: David Marák
Aktualizováno: Před více než týdnem

Kreditní tarif je kompromisem pro ty e-shopaře, kteří nechtějí úvazek v pravidelných platbách za provoz e-shopu, a současně chtějí vyzkoušet, jak si v prodeji povedou.

Kompletní přehled tarifů naleznete zde: https://dropohs.cz/cenik/kreditni

Co byste měli vědět na úvod?

Každý e-shop má tzv. výroční den. Výroční den je dnem měsíce, ve kterém došlo k řádnému a prvnímu zaplacení paušálního tarifu. A v tomto případě také tarifu kreditního. Pro aktivaci kreditního tarifu je vyžadováno jednorázové dobití DropKreditu o předem stanovený minimální limit. Tento limit je uveden u tarifu jako "vstupní nabití kreditu" u každého kreditního tarifu.

Co je Vstupní nabití kreditu?

Vstupní nabití kreditu je minimální požadovaná částka, kterou musí e-shopař vložit do tzv. DropKreditu. Co je DropKredit, se dočtete zde. Částka, kterou e-shopař dobije do DropKreditu v souvislosti s kreditním tarifem, je nevratná a je čistě na e-shopaři, za jak dlouho ji proinvestuje prostřednictvím objednávek, které od svých zákazníků obdrží. Zásadní je jeden limit, a to, že DropKredit dobitý v souvislosti s aktivací Kreditního tarifu je omezen dobou na proinvestování těchto prostředků, která je uvedena v ceníku. Doba expirace DropKreditu je stanovena například takto: "Každá dobitá koruna prodlužuje aktivitu e-shopu o 0,5 dne. 500 Kč dobitých do kreditu tedy zajistí chod e-shopu po dobu 250 dnů." 

Pokud tedy e-shopař dobije DropKredit na 5 000 Kč, a nepřijme žádnou objednávku od svého zákazníka, bude mít e-shop předplacen na 2 500 dnů. To je limit, po který lze DropKredit využít.

Za co se u Kreditního tarifu platí?

Kreditní tarif odúčtovává z DropKreditu procentuální podíl z marže. Marží je rozdíl mezi prodejní cenou produktů a dopravy a velkoobchodní cenou produktů a dopravy. Z tohoto kladného rozdílu je účtová podíl dle platného ceníku: například 35 %. Pokud je marže z objednávky napŕíklad 200 Kč, je podíl z marže stanovený 35 procenty 70 Kč, které jsou odúčtovány z DropKreditu.

Co když dojde DropKredit?

Nové příchozí objednávky jsou zablokovány a e-shopař k nim nebude mít přístup. Pokud bude zůstatek DropKreditu menśí jak 50 Kč, e-shop bude ukončen do 30 dnů od zaevidování tohoto či nižšího zůstatku, nedojded-li k jeho navýšení dobitím nové částky do DropKreditu.

Ukončení 

E-shopaŕ nemá nárok na vrácení prostředků vložených do DropKreditu. Pokud se rozhodne DropKredit dobít a následně se rozhodne e-shop nevyužít, může zažádat o zrušení účtu bez nároku na vrácení finančních prostředků.

Tarif a jeho závazek

V podstatě jediným závazkem je fakt, že e-shopař nedostane vložené prostředky zpátky, pokud je již jednou vloží do DropKreditu. E-shopař je povinen dobít kredit v případě, že jej nevyčerpal, avšak dochází již k expiraci tohoto kreditu v důsledku doby jeho existence. Pokud například uplyne 2500 dnů a e-shopař nedobije DropKredit o další prostředky, dojde k zániku e-shopu.

 

Kreditní tarif a jeho charakteristika:

- Neexistuje měsíční závazek, avšak je nutné hlídat dobu expiraci DropKreditu 

- Tarif lze změnit na paušální v případě potřeby

- E-shopaři se účtuje jen podíl z marže dané objednávky (například 35 procent z marže konkrétní objednávky, a tento podíl je stržen ze zůstatku DropKreditu)